czwartek, 7 lutego 2013

oponki waniliowe


Oponki waniliowe


Przepis dziecinnie prosty, a jaki pyszny!

Składniki:
1 kostka (250 g) półtłustego twarogu
350 g sera waniliowego z wiaderka
600 g mąki
szczypta soli
1 op. cukru waniliowego
1 całe jajko
1 żółtko
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
olej do smażenia

Wykonanie:

Kostkę sera mielimy bądź ugniatamy dobrze tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy ser waniliowy i cukier waniliowy, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wbijamy jajko, żółtko, wsypujemy mąkę, szczyptę soli i sodę. Całość mieszamy i przekładamy na stolnicę. Wyrabiamy ciasto(powinno łatwo odchodzić od dłoni) Rozwałkujemy je na niezbyt cienki placek i wycinamy szklanką kółka, a w środku dziurki kieliszkiem. To, co zostanie ze środka również możemy usmażyć, powstaną wtedy mini-pączki. W szerokim garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy mały kawałek ciasta, aby sprawdzić temperaturę tłuszczu. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy oponki i osączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz